Wat is koolzaadwas? En hoe maak je Koolzaadwas kaarsjes?

Wat is koolzaadwas? en hoe maak je koolzaadwaskaarsjes?

Milieuvriendelijk & Vegan

Koolzaadwas is een milieuvriendelijke en vegan oplossing voor de standaard theelichtjes of bijenwaskaarsjes.  

Deze GMO vrije Koolzaadwas wordt gemaakt van Europese koolzaadolie. Lekker dichtbij dus en daardoor milieuvriendelijker dan Amerikaanse sojawas. 

Gebruik je liever geen dierlijke producten? Dan zijn mijn kaarsjes van koolzaadwas een heel goed alternatief. 

Hoe maak ik ze?

Koolzaadwas theelichtjes maak ik door de koolzaadwasdruppels te smelten. Vervolgens giet ik ze in een glazen potje. In plaats van een  touwlontje gebruik ik een herbruikbaar aluminium houdertje en houtje. Als de was goed is uitgehard kan ik hem makkelijk uit het glazen malletje halen of lekker erin laten zitten.

 

 

 

Zero waste

Het theelichtje brand ongeveer 4 tot 5 uur. Daarna hou je een glaasje en een aluminium lonthoudertje over. Het glaasje en aluminium houdertje kan heel vaak hergebruiken. 

Vul twee keer het glazen potje met de koolzaadwasdruppels. Tijdens het smelten slinkt het heel erg. Doe de afgemeten hoeveelheid in een glazen potje, bijvoorbeeld een leeg jampotje. Doe een beetje water in een steelpan en zet daar het glazenpotje met de korreltjes in. Laat het water rustig warm worden. De koolzaadwas smelt al bij 46 graden. Je hoeft het water dus niet te laten koken.  Steek ondertussen een nieuw houtje in het lonthoudertje (of 2 als je een groter vlammetje wilt). Druppel een klein beetje gesmolten koolzaadwas in het glazen theelichthoudertje. Zet je bijgevulde lonthouder erin en vul het glaasje daarna met de rest van de was! Klaar!

Koolzaadwas producten in de winkel

Laat jij mij hieronder weten wat je van de kaarsjes vind? Of heb je nog een vraag?

5 gedachten over “Wat is koolzaadwas? En hoe maak je Koolzaadwas kaarsjes?”

  1. Hallo Helen,

   Leuke vraag. Heel eerlijk gezegd heb ik dat nog nooit gezicht crème en zeep gemaakt. Wel maak ik elk jaar goudsbloemzalf (calendula) van de goudsbloemen uit de tuin. Daarbij gebruikte ik bijenwasdruppels. Ik denk dat je die goed kan vervangen door koolzaadwas. Heet reageert namelijk ongeveer het zelfde als bijenwas. Het smelt bij een iets lager temperratuur. Mijn tip is om een recept te zoeken en de bijenwas te vervangen voor koolzaadwas. Eerst een kleine hoeveelheid om het uit te proberen. Als het dan bevalt kan je meer maken.

   Het recept dat ik gebruik voor de goudsbloemzalf komt van Happinez.

   Hou je me op de hoogte van je uitprobeer en zoek proces? Vind ik leuk!

   liefs Jascha van Jasmaakt.

 1. Hallo Jascha,
  Ik ben nieuwsgierig hoe je van koolzaadolie, de koolzaadWAS maakt. Hoe gaat het proces van het uitharden van de koolzaadolie?
  Is dat DIY mogelijk?
  Groetjes Lisette

  1. Hallo Lisette,

   Ik heb eigenlijk geen idee. Ik koop de was als harde korreltjes in het staat ook niet op de verpakking. Wel dat het 100 koolzaadolie is. Ze zullen dus iets procesmatig doen. je zou kunnen kijken wat het doet als je de koolzaadolie in de vriezer stopt. Ik denk dat dit net al andere oliën en boter hard wordt. Misschien is dat voldoende hard voor een waxineachtig lichtje in een glaasje.

   Groetjes Jascha

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen